söndag 18 mars 2012

CRPS = Mycket smärtsamt smärttillstånd som få inom sjukvården har kännedom om.

CRPS kallas också för RSD. CRPS har två typer, varav vår äldsta dotter nu fått diagnosen CRPS typ 1. Har du aldrig hört talas om detta smärttillstånd? Inte så konstigt, få inom sjukvården känner till den och uppgifterna som finns på nätet är enligt dotterns smärtteam i Umeå, bristfälliga eller helt missvisande. Dock kan det vara så att du känner igen dig eller nära anhörig som lider av en mycket intensiv smärta som ingen lyckats förklara, en smärta som gör att kroppsdelen som är drabbad, ändrar färg eller bränner som eld. Flertalet personer lider av CRPS / RSD, utan att de fått rätt diagnos. Troligen har de fått diagnosen Fibromyalgi eller någon form av reumatisk diagnos.
Finns ingen diagnos på problematiken/ smärtorna, är det som att smärtproblematiken inte finns och ofta klassas personen som psykiskt sjuk. Jag anar att det finns många personer som lider av smärta som känner igen sig.

Här är ett klipp där Dr Joshua Prager förklarar att CRPS är ett smärttillstånd. (Enl våra specialister ett smärttillstånd som snabbt kan övergå, trots långvarig smärta!) Jag anar att många fler skulle få denna diagnos om fler inom sjukvården kände till den.
Får man som patient en CRPS-diagnos, finns ökade möjligheter till rätt typ av sjukvård - eller som jag helst säger, FRISKVÅRD eftersom vi vårdar för att bli friska.

Denna video visar en ung kvinnas CRPS-resa.


Ytterligare en informativ video om CRPS.


Viktigt är att komma ihåg, är att varje person har sin egen resa, både i vardagen och i det jag kallar för Smärtans rike. Det gäller att hitta rätt behandlingsmetod / medicin som passar för dig och ger dig smärtlindring, oavsett om du har en diagnos eller inte.

Tankens kraft för tillfrisknande verkar vara betydelsefullare än vad jag tidigare någonsin kunde ana. Därav kommer jag under hösten 2012 att gå en PSYCH-K kurs (kinesisk psykologi). En av de som inspirerat mig att utforska tankens kraft är: Hypnoterapeuten Peter Varg, som jag varmt rekommenderar. Han har vid några tillfällen arbetat med vår CRPS-diagnostiserade dotter och hon kan ofta, själhypnotisera sig vid sänggående för att kunna somna eller för att "dra ner" smärtintensiteten så att den blir uthärdlig eller så att den helt försvinner.

För mer information om CRPS/  RSD, kan du kontakta mig!

God energi önskas Dig! / Linda

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du verkar veta mycket om crps skada, ja vill gärna veta mera! Har en sån skada jag nu åxå i min fot!

L sa...

Min dotter var drabbad under 4 år så jag har en del erfarenheter. Idag är hon frisk & jag hjälper gärna andra drabbade med det jag kan så återkom gärna